Hoppa till huvudinnehåll

Ylva Johansson möttes av protester i Husby – "Sossarnas agerande är för jävligt"

När Ylva Johansson i onsdags kom till Husby för att prata arbetsmarknad möttes hon av protester mot planerna på en inskränkning av konflikträtten.

Anita Salvén från Kommunistiska Partiet håller tal vid protesten i Husby mot inskränkningar i konflikträtten.
Lenita Åberg

– Vem som helst kan räkna ut att Ylva Johansson är tacksam för att hon inte själv är arbetare. Först höjs pensionsåldern och för att sedan strö ännu mer salt i såren öppnar Ylva Johansson för en inskränkning av strejkrätten. Politikerna är kapitalisternas lakejer.

Så inleder Anita Salvén (K) onsdagens protest inför arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) besök i Husby. Ett fyrtiotal personer har samlats utanför Folkets hus för att visa sitt missnöje gentemot det socialdemokratiska sveket, att regeringen tillsatt en utredning om att inskränka strejkrätten. Proletären möter två unga människor som är upprörda över detta, Marcus Briheim och Mir Bal.

– Om det är något som borde vara en rättighet så är det rättigheten att strejka. Det är det enda som står utanför den parlamentariska dialogen. Du strejkar för att kapitalägarna inte går med på dina krav. Utan strejkrätt blir arbetet odemokratiskt. Det blir ett tvång och du livegen, säger Marcus Briheim.

– Mitt arbetsliv har varit osäkra anställningar och korttidskontrakt. Säger du något fel till chefen får du gå. Att i det här läget försämra för oss istället för att attackera arbetsgivarens möjligheter att göra som de vill medarbetstagarna är ett hån,

Lenita Åberg
Mir Bal

Kylan biter i demonstranterna, men en kopp strejkkaffe värmer upp. Flertalet har med sig banderoller och plakat. En av dem är Mats Nordlund som är här för att representera Seko väg och ban i Stockholm.

– Vi arbetare kommer inte att kunna göra något på laglig väg förutom att säga upp oss. Det är ett förjävligt agerande från sossarna, säger Mats Nordlund. 

Bakom protesten står bland annat Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet. Veronica Stiernborg (V) är en av organisatörerna. Hon menar att hela fackrörelsen står på spel.

– Då är det kört. Utan facket kan vi säga hejdå till en organiserad arbetarklass. Riktiga arbetarpartier måste mobilisera sig och tillsammans jobba emot detta. 

Lenita Åberg
Veronica Stiernborg

Protesten avslutas och Socialdemokraternas möte drar igång. I lokalen möts vi av arbetsmarknadsministern som går runt och tar folk i hand. Hennes partikamrater hälsar glatt, andra mindre glatt och från någon fälls kommentaren ”jag hälsar inte på klassförrädare”.

Ylva Johansson inleder sitt möte genom att svara på sin egen fråga om hur det går för vårt land.

– En hel del går väldigt bra. Sedan vi hamnade i regering för 3,5 år har utvecklingen vänt till det bättre. Vi har vänt statens finansunderskott. Arbetslösheten har minskat och skolresultaten blivit högre.

Den övervägande delen av Ylva Johanssons tal är ryggdunkar på det egna partiet. Innan frågestunden startar nämner hon protesten utanför.

– Jag vet att flera är här för att demonstrera mot mig och tror att jag vill förstöra strejkrätten. I Göteborgs hamn har vi inte haft arbetsfred på länge. Två fack konkurrerar med varandra. Konflikten gör att färre företag kan skicka gods dit. Företagen och Sveriges konkurrenskraft påverkas. Det kostar för arbetsgivaren att inte vara överens. Som arbetsmarknadsminister måste jag gå in när det inte fungerar. Det ena att göra är att medla, vilket redan är gjorts. Parterna vill inte komma överens. Det andra är att ändra lagstiftningen. Vi utreder det just nu, säger Ylva Johansson.

Det fälls en kommentar om att Ylva Johansson bara fokuserar på vad en strejk kostar för företagen. Mötet undrar när man egentligen ska lagstifta om säkerhet och goda arbetsvillkor för arbetare. Tilltron för politikerna är låg bland flera av deltagarna.

– Både Transport och Hamnarbetarförbundet har sagt att de inte vill ha en lagstiftning. Flera LO-förbund håller med. Varför tycker då Ylva Johansson att det behövs? undrar Dennis Källerfors (K), förtroendevald för IF Metall.

– Mötet hade kunnat handla om arbete i Husby, men året började snett genom ditt utspel om inskränkt strejkrätt. Lägg ned utredningen snarast och ta istället initiativ till att ändra otryggheten på arbetsmarknaden, säger Husbybon Arne Johansson.