Hoppa till huvudinnehåll
Av

Byggjobbare kräver trygghet

På MVB:s byggarbetsplats för nya rättspsyk i Trelleborg har 60 byggnadsarbetare, alla yrkeskategorier, skrivit på Kommunistiska Partiets förtryckta vykort som uppmanar LO att genomföra sitt tiopunktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden.


Vykorten är en del i Kommunisternas kampanj för trygghet på jobbet och Andree Friberg, som jobbar som snickare på MVB, nappade på idén.

– Jag hörde om kampanjen på Byggnads kretsmöte i Trelleborg nu i april. Vi talade om det på mötet och det är helt rätt. Jag tycker att tiopunktsprogrammet som LO och Socialdemokraterna snackade om innan valet var helt rätt, så nu vill jag att de genomför det. Jag hörde av mig till hemsidan Trygghet på jobbet och de skickade vykort till mig.

Tryggheten på jobbet är en fråga som diskuteras mycket ute på arbetsplatserna och i Byggnads. Som Proletären redan skrivit om tidigare tog Byggnads Region Skåne på sitt årsmöte i år upp tiopunktsprogrammet igen och ställde sig bakom det.

Det finns ett stort tryck underifrån på att få ordning på arbetsmarknaden. Då behöver Lex Laval rivas upp och vi måste få ett stopp på den lönedumpande arbetskraftsimporten.

– Diskussionerna på vår arbetsplats har varit bra, säger Andree Friberg. Alla vill verkligen komma till rätta med lönedumpningen. Nu hoppas jag att andra arbets-platser runt om i Sverige följer vårt exempel och sätter press på LO att hålla vad de lovat.

Men när Andree Friberg får frågan om det räcker med att de skickat in vykortet är svaret nej. Även om LO självklart borde representera och strida för arbetarfrågorna.

På MVB är det självklart att man är med i facket och att det är ordning och reda på jobben, alltså inga utförsäljningar av jobb. Men han tror att bemanningsföretagen, utförsäljningen och uppstyckning av större arbeten till mindre är en utveckling som måste vändas.

– Varje arbetslag måste börja ta strid på sina firmor för att få göra hela jobben igen. Vi måste tillbaka till arbetslag som fungerar som grupper och består av stolta yrkesmän. Om utvecklingen fortsätter som idag gör det oss alla till egna företagare eller ”anställda” på bemanningsföretag. Helheten, eller kalla det stoltheten, försvinner. Dit vill inte jag.
Dennis Andersson