Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kris för Northland

Gruvbolaget Northland Resources behöver ytterligare en miljard kronor för att överleva. Enligt ett pressmeddelande från företaget handlar det om att stärka kassabufferten för att den ska räcka till även vid ”ogynnsamma förhållanden”.


I slutet av maj räddades Northland från en annalkande konkurs när ett konsortium bestående av Folksam, Metso och Peab tillsammans investerade 100 miljoner dollar i bolagets obligationer.

Också statliga LKAB fanns med i uppgörelsen via delägda riskkapitalbolaget Norrskenet, som tillförde kapital motsvarande 25 miljoner dollar.

Det gav ett kapitaltillskott på totalt 656 miljoner kronor. Utöver det fick Northland in ytterligare 1544 miljoner kronor i obligationslån från ägarna, vilket skulle räcka för att driva verksamheten vidare. Men det visar sig att det var glädjekalkyler, trots ett kapitaltillskott på 2,2 miljarder kronor.

Nu tvingas Northland Resources återigen försöka få in mer pengar för att kunna säkerställa likviditetsbufferten. Försämras järnmalmspriserna ännu mer riskerar bolaget snart att stå med en tom kassa igen. En stark krona försämrar också kassan.

Järnmalmspriset har fallit med cirka 40 procent under det senaste året. I slutet augusti var det första gången priset på järnmalm sjunkit under 100 dollar sedan 2009. I början oktober ökade priset något till 104 dollar, över tid är dock trenden lägre järnmalpriser.

I april 2012 var priset som högst på 149 dollar per ton järnmalm. Det var sex månader innan första salvan ljöd i Northlands gruva utanför Pajala. Lägre järnmalmspriser har lett till att flera stora producenter lagt planerade jätteprojekt på hyllan.

Det talas även om att mindre gruvbolag i exempelvis Australien och Kina kan tvingas lägga ner sin produktion.

Så frågan är om Northland klarar sig med nuvarande eller lägre järnmalmspriset, eller höjd kronkurs eller både och.

Northland vill få in ytterligare 150 miljoner dollar, cirka 1 miljard kronor, för att stärka kassan. Kapitaltillskottet ska förverkligas genom att teckna leasingavtal på utrustning, alltså sälja truckar och annat till tex en bank, för att sedan hyra tillbaka utrystningen.

Att börja ta ut förskottsbetalning av kunder är en annan åtgärd som har nämnts, utöver kompletterat obligationslån och en nyemission. I samband med delårsrapporten för tredje kvartalet, som har skjutits upp till den 28 november, på grund av komplicerad värdering av ”vissa finansiella instrument”, ska detaljerna i likviditetsbufferten presenteras.

Det måste hissas röd flagg för Northland. Hotet om konkurs visar att kapitalister inte är lämpliga ägare av vare sig malmfyndigheter eller gruvor.

Kommunisterna anser att statliga LKAB skall tar över driften av gruvan och driva den långsiktigt. Det är det enda acceptabla för anställda som skattebetalare.

Men det ska ske utan en krona i ersättning till de nuvarande ägarna. De har spekulerat i kortsiktiga vinster och ska givetvis få stå sitt kast.
Fakta

Kris för Northland

[[nid: view_mode=inlinenode]]