Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fisket splittrar Island inför EU-ansökan

– Igår var en svart dag i Island när det isländska parlamentet med knapp marginal röstade för att ge regeringen att ansöka om medlemskap i EU.



Det säger Hjörtur J. Guðmundsson från Heimssýn, nej-rörelsen på Island.

Omröstningen den 16 juli var mycket jämn och frågan hade debatterats intensivt under flera dagar i parlamentet, Alltinget.

På ena sidan stod det största regeringspartiet, Socialdemokraterna, som länge varit positiva till ett medlemskap. På den andra, det parti som dominerat isländsk politik i årtionden, konservativa Självständighetspartiet.

Båda partierna hade lagt fram förslag att rösta om. Socialdemokraternas vinnande förslag är att Island inleder medlemsförhandlingar och att islänningarna, när det står klart vilket avtal Island får, folkomröstar om ett medlemskap.

Självständighetspartiets förslag var att islänningarna skulle folkomrösta två gånger: först om huruvida medlemsförhandlingar överhuvudtaget ska inledas och, vid ett ja, en andra gång om ett medlemskap när förhandlingarna är klara.

Självständighetspartiets förslag röstades ned med 32 röster mot 30, en avstod.

Socialdemokraternas förslag röstades genom med 33 röster mot 28, två avstod.

Det var mycket som stod på spel i omröstningen. Isländska tidningar spekulerade i ett regeringsfall vid ett nej. Anledningen är att Socialdemokraterna och Gröna Vänstern, som regerar tillsammans, tycker olika i frågan om EU.

Fem parlamentsledamöter från Gröna Vänstern röstade mot förslaget om en ansökan om EU-medlemskap. En av dem var jordbruks- och fiskeministern Jón Bjárnason. Åtta av partiets parlamentsledamöter röstade för och en avstod från att rösta. Sju av dessa åtta är likväl motståndare till medlemskap men röstade ja i syfte att rädda regeringskoalitionen med Socialdemokraterna.

Starkt motstånd
Flera av dem gjorde verbala röstförklaringar innan omröstningen och gav då uttryck för ett starkt motstånd mot EU.

Dessutom uttalade partiledaren för Gröna Vänstern, finansminister Steingrimur Sigfusson, till isländska massmedia att hans parti förbehåller sig rätten att när som helst stoppa anslutningssamtalen om de bedömer att EU inte är berett att tillmötesgå de isländska kraven.

Gröna Vänstern har även i kompromissen inom regeringskoalitionen förbehållit sig rätten att motsätta sig ett färdigförhandlat medlemskapsavtal.

Islands EU-ansökan ska skickas snarast till Bryssel, enligt statsminister Jóhanna Sigurðardóttir, som vill att den ska vara på plats den 27 juli när EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel. Hon hoppas att EU-toppmötet i Bryssel i december ska besluta om förhandlingsstarten, som då kan bli av i början på nästa år.

Efter förhandlingarna, som tar minst ett år, och vid ett eventuellt ja i folkomröstningen ska avtalet ratificeras av samtliga EU-länders parlament, och dessutom av Islands Allting och EU-parlamentet.

Tidigast 2012
Bara den processen kan ta ett år. I så fall kan Island bli EU-medlem tidigast 2012. (EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn har i en intervju sagt att Island skulle kunna bli medlem i EU redan 2011.)

Nu blir det upp till Sverige, det land som nu presiderar som EU:s ordförandeland, att behandla Islands ansökan.

– Jag välkomnar att det isländska Alltinget nu beslutat sig för att ansöka om EU-medlemskap. Ansökan kommer att behandlas enligt EU:s etablerade procedurer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i en skriftlig kommentar.

Island måste precis som alla andra ansökarländer, ensidigt och undantagslöst leva upp till EU:s krav. Men eftersom landet är med i det ekonomiska samarbetet EES är merparten av dess lagstiftning redan i enlighet med EU.

Av de 35 politikområden varje ansökarland måste förhandla om är Island i praktiken redan klart med 22, enligt den isländske utrikesministern, socialdemokraten Ossur Skarphedinsson.

– Men några svåra områden är kvar, främst fiske- och jordbruks- politiken, säger han.

EU har en överstatlig fiskeripolitik. EU-länderna har en gemensam fiskezon som sträcker sig 200 sjömil från kusten ut i Nordsjön och Atlanten. Den zonen är öppen för alla medlemsländers fiskare, med undantag för tolv sjömil närmast kusten som är reserverat för det egna landets fiskare.

I fiskeripolitiken ingår att EU bestämmer kvoter för mängden fisk som får fiskas, kvalitets- och prisfrågor samt ekonomiskt stöd för att minska fiskeflottan.

Fisket svårt område
Den gemensamma fiskeripolitiken omfattar också att EU sluter avtal med olika u-länder. Man betalar för att få fiska utanför Afrika och i Stilla havet. Det bidrar till utfiskningen och konkurrerar ut lokala fiskare. Många av båtflyktingarna som kommer från Afrika är före detta fiskare.

På Island finns det ett starkt motstånd mot att EU ska ta över kontrollen av landets rika fiskevatten. Nästan 30 procent av all isländsk export är fisk. Det gav förra året över 15 miljarder kronor i utländsk valuta.

– Vi kommer inte längre att vara lagstiftaren över hur vi sköter vår fiskeindustri. Detta är den avgörande punkten för oss. Och vi ser helt enkelt inte något behov av en medlemsansökan, när vi vet vad utfallet kommer att bli, säger Sigurdur Sverrisson från arbetsgivarorganisationen Federation of Icelandic Fishing Vessel Owners.

Känslig fråga
EU är en känslig fråga på Island med 320.000 invånare. Så sent som 1944 utropades Island som en självständig republik efter att tidigare ingått i en union med Danmark. Folket gillar sitt oberoende och inte minst vill man själva bestämma över den livsavgörande fiske- och jordbrukspolitiken.

Men efter att finanskrisen drog fram som en tornado på ön, den isländska kronan kollapsade, de stora bankerna gick under och inflationen steg i höjden började EU-vänligare vindar att blåsa, men på senare tid har de åter mojnat.

Enligt den senaste isländska opinionsundersökningen är hälften av befolkningen mot att gå med i EU.

– Heimssýns planer nu är helt enkelt att göra allt vi kan med all hjälp vi kan få för att hålla ställningarna fram till folkomröstningen när den kommer att bli – om den kommer att bli, säger Hjörtur J. Guðmundsson.

GÖSTA TORSTENSSON
Proletären nr 30, 2009