Hoppa till huvudinnehåll
Av

Brutalt flyktingdirektiv godkänt i EU

Det första steget i EU:s gemensamma flykting- och asylpolitik har tagits. 18 juni röstades återvändandedirektivet igenom i Europaparlamentet. Nu får flyktingar spärras in i 18 månader och de kan få fem års återinreseförbud.



Direktivet är brutalt. Inte ens ensamkommande barn, sjuka eller gravida kvinnor undantas. Trots detta är migrationsminister Tobias Billström positiv till direktivet.

– Ett återreseförbud skapar en tydlig morot för enskilda att följa beslut om avvisning och utvisning, säger han till Arbetaren.

Återvändandedirektivet omfattar asylsökande som fått avslag på sin asylansökan, personer vars uppehållstillstånd upphört och de som invandrat illegalt. Enligt direktivet har de asylsökande som fått avslag sju till trettio dagar på sig att lämna landet. Sedan kan olika tvångsåtgärder vidtas. Exempelvis kan de hållas inspärrade i upp till arton månader, och när de sedan kastats ut ur landet kan de beläggas med fem års återinreseförbud. Samma gäller för personer som kommit till Europa på illegal väg.

Hård flyktingpolitik
Det har tagit två år för medlemsländerna att komma överens om direktivet. Under tiden har många EU-länder skärpt sina nationella lagar gällande invandring. Flera länder har exempelvis infört språktest för medborgarskap och i Italien har minoritetsgrupper attackerats. I Paris dog en papperslös man efter att han hoppat ner i en flod för att undkomma polisen och i Tyskland har läkare uppmanats att vända sig till myndigheterna om en illegal immigrant söker vård.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har dessutom sagt att frågan om invandring ska sättas i fokus under den franska ordförandeperioden i EU som inleds 1 juli. Målet är att ett paket med ”tuffa åtgärder”, med bland annat obligatorisk språkundervisning, biometriska visum och ”effektivare” utvisningsregler, ska antas i EU.

Den hårdare flyktingpolitiken har fått genomslag i det återvändandedirektiv som nu röstats igenom. Länge var det tal om att sex månader skulle bli maximigränsen för hur länge papperslösa får hållas i förvar, men slutresultatet blev alltså det tredubbla.

I grunden handlar det om att EU vill välja och vraka bland dem som söker sig till Europa: unionen bygger murar mot flyktingar samtidigt som arbetskraft som företag kan profitera på släpps in.

Organisationer som Amnesty och FN-organet UNHCR har reagerat starkt mot innehållet i direktivet. Rätten att söka asyl är nedskriven i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Återinreseförbudet strider mot denna paragraf eftersom en person kan hindras från att söka asyl under flera år även om situationen förändras i hemlandet.

Latinamerikansk kritik
Även latinamerikanska länder som Guatemala, Bolivia, Venezuela, Paraguay, Brasilien och Kuba har protesterat kraftigt.

– Dubbelmoralen genomsyrar européernas beslut. De kräver att mänskliga rättigheter uppfylls i Guatemala och hela Latinamerika men när de själva måste respektera migranters rättigheter, då glömmer de allt detta, säger Sergio Morales, ansvarig för Guatemalas kommission för mänskliga rättigheter.

Venezuelas president Hugo Chávez instämmer.

– Om något europeiskt land implementerar den här lagen och sätter folk från Latinamerika i fängelse så kommer vi att se över de investeringar de har här så att vi också kan applicera ett återvändandedirektiv. Återsänd deras investeringar! säger Chávez.

Återvändandedirektivet är inhumant och oacceptabelt, men även dagens verklighet är skrämmande. Idag sitter över 25000 papperslösa i förvar i Europa. I en tredjedel av EU-länderna saknas nationell lagstiftning som reglerar hur länge papperslösa får spärras in. När Europaparlamentet studerade situationen hittade de flera fall där personer suttit i förvar i över tre år.

Även Sverige saknar lagstiftning som reglerar hur länge papperslösa får hållas i förvar, men trots detta är praxisen mer human här. Det återstår att se hur och om det nya direktivet påverkar flyktinghanteringen i Sverige. Tobias Billströms inställning att direktivet ska leda till att personer som nekats uppehållstillstånd börjar ”respektera fattade beslut” bådar knappast gott.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 26, 2008