Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ecuadors miljöminister: "Kapitalismen är roten till klimatproblemen"

På plats i Ecuador vill vi veta mer om landets omtalade satsningar på ett hållbart samhälle. På Miljödepartementet i Quito får vi träffa den nye miljöministern Daniel Ortega Pacheco.


Sedan 2007 regerar den folkvalde presidenten Rafael Correa tillsammans med Alianza PAIS. De har förvandlat ett politiskt och ekonomiskt instabilt land, med sju olika presidenter på tio år och där en tiondel av befolkningen flydde landet på grund av skyhög arbetslöshet, till ett land med bättre levnadsförhållanden och stora satsningar på förnyelsebar energi.

Den nyutnämnde miljöministern Daniel Ortega Pacheco är ung, entusiastisk och positiv inför framtiden. Han presenterar sig som en aktivist som länge varit engagerad för miljön. Då Ecuador har lyckats förändra mycket kan även andra länder förbättras och skapa mer hållbara samhällen.

Miljöministern börjar med att berätta det senaste om rättegången gällande oljebolaget Texaco-Chevrons förgiftning av Amazonas.

– De pumpade upp olja i Ecuadors del av Amazonas under 20 år. Då de lämnade landet på 1990-talet fanns tusen oljeslamdammar kvar i djungeln. Dessa har förgiftat vattnet och människorna i området. Många har dött i cancer.

30.000 invånare i området stämde Texaco-Chevron med krav på skadestånd till de drabbade och på sanering av området. En ecuadoriansk domstol dömde Chevron att betala nio miljarder dollar till kommuninvånarna (de krävde tre gånger så mycket), trots att företaget använde sina bästa advokater och processen pågick i tio år.

Daniel Ortega Pacheco berättar att Chevron har överklagat till tre olika instanser. Oljebolaget hävdar att Ecuadors domstolar är korrupta och jäviga och att dåvarande handelsavtal har följts. Ecuador har fått rätt i den första instansen, i den andra pågår rättsprocessen fortfarande och i den tredje har staten Ecuador dömts att betala nio miljarder dollar till Chevron.

– Summan motsvarar 25 procent av Ecuadors BNP. Domen hotar den politiska förändring som vi försöker genomföra. Den hotar både mänskliga rättigheter och miljön. Vi har satsat mest i Latinamerika på sociala reformer, enligt FN. På vägar, hälsa, utbildning och miljö. Om vi förlorar så stor del av budgeten blir det social oro igen med våldsamma protester. Trots att regeringen inte har något med det att göra.

• Storföretagens miljöförstöring och plundring är ett globalt problem. Vad finns det för motmedel för ett land som Ecuador?
– Vi har föreslagit att det ska inrättas ett ”Observatorium för transnationella företag och mänskliga rättigheter” som ska ledas av regeringsrepresentanter och sociala rörelser. Vi vill också ha en universell deklaration för naturens rättigheter. President Rafael Correa tog upp detta i COP21 i Paris i december förra året. Vi är medvetna om att geopolitisk makt och det kapitalistiska systemet ifrågasätts genom förslaget, men vi måste ha internationella lagar som skyddar länder och människor mot företag.

– Det är precis det vi gör i Ecuador, fortsätter Daniel Ortega Pacheco. Vi satsar idag på miljö och välfärd. Oppositionen vill att vi ska spara pengar för sämre tider, men vi ser investeringar i sociala och strukturella förändringar för folket som det bästa sättet att använda statsbudgeten.

En av de viktiga satsningar som görs
gäller klimatpolitiken. Miljöministern berättar att Correa satt som mål att innan hans tredje presidentperiod går ut i slutet av 2016, ska 90 procent av elenergin komma från förnyelsebara energikällor som vattenkraft, vind och solenergi.

– Vi inser att vi måste bidra till ett hållbart klimat. Ecuador är idag ett föregångsland. Vi hade egentligen inte pengarna, men med politisk vilja kan man förändra mycket. Vi satte höga mål. Att lägga om elproduktionen till hållbar el, att återplantera skog, hittills 1,5 miljoner hektar, att utrota fattigdom, att bygga upp utbildning och hälsovård för alla och att bevara vår unika miljö.

– Men Ecuador är också ett sårbart land. El Niño drabbar oss allt oftare och med större kraft. Djurlivet på Galápagos har påverkats mycket. 90 procent av havsleguanerna och 75 procent av Galápagospingvinerna försvann på 1980-talet och våra glaciärer smälter. Cotopaxivulkanens glaciär har minskat med 40 procent efter en grads temperaturhöjning. Den försörjer många med dricksvatten och bevattnar jordbruksmark. Dessutom har vi satsat fem miljarder dollar på vattenkraft där.

• 2007 lade Ecuador fram ett förslag om att värna regnskogen i Amazonas genom att inte röra de stora oljefyndigheterna i området. Nu är oljeutvinningen igång. Varför?
– Vi anser att det är bättre att förebygga miljöutsläpp istället för att först skita ner och sedan lägga pengar på redan gjorda föroreningar. Därför föreslog vi för världens rika länder att de skulle vara med och förhindra oljeutvinning i vår största nationalpark, Yasoní i Amazonas. Oljan anses vara värd sju miljarder dollar. Vi erbjöd oss att stå för halva kostnaden, 3,5 miljarder, om de rika länderna satsade resten. Då lovade vi att aldrig borra efter olja där.

– Vi fick bara in bråkdelen av detta på sju år. Som utvecklingsland klarar vi inte att stå för hela ”kostnaden” själv. Men med utbyggd hållbar energi kommer vårt oljeberoende att minska. Vi betalar också småbönder och de som bor runt våra nationalparker tio miljoner dollar om året för att de ska återplantera skog och sköta den.

Vid COP21 i Paris i december deltog mer än hundra statschefer. Trots många vackra ord menar Daniel Ortega Pacheco att resultatet av förhandlingarna var långt ifrån tillräckligt.

– Vi ville ha ett bindande avtal med ett tydligt mål. Högst 1,5 graders höjning av temperaturen på 20 eller 30 år. Med tanke på det som händer redan idag är avtalet helt oacceptabelt. Det finns högriskländer, fattiga ö-länder, med akuta problem. De fattiga länderna har inte orsakat klimatförändringarna. De som orsakat dem och kan betala vill inte.

– Men vi är positiva. Då länderna nu ska anpassa avtalet till sina egna förutsättningar hoppas vi på tvingande lagar. Om inte kommer inget att förändras. COP21:s avsnitt om återplantering av skog är vi medförfattare till och nöjda med.

När vi frågar Ecuadors miljöminister om Sverige framhåller han att den svenska regeringen kan arbeta för att EU ska göra mer för miljön.

– Vi har sett att den svenska regeringen är lite mer aktiv nu. Vi känner också nya vindar från Spanien och Grekland. Jag hoppas att ni i Sverige kan påverka er regering, bland annat genom konsumentmakt. Att inte konsumera det som försämrar miljön.

Innan miljöministern måste rusa iväg till nästa möte går samtalet åter in på det system som dominerar vår värld.

• Går det att lösa klimatproblemen inom ramarna för kapitalismen?
– Nej, kapitalismen är roten till problemen och vi kan inte lösa dem inom systemet. Vi måste visa att det finns en alternativ väg, där vi erkänner naturens rätt och samtidigt för en social politik som gynnar alla. Det är så vi tänker i Ecuador med uttrycket ”buen vivir”, gott liv, som ett alternativ till konsumtionssamhället.

– Vi behöver inte alla prylar för att bli lyckliga, bara det allra nödvändigaste, man kan bli lyckligare genom att klättra i berg eller promenera i en nationalpark. Naturens rätt står inskriven i vår nya grundlag. Om vi vill lösa klimatfrågan måste det till en systemförändring, avslutar Daniel Ortega Pacheco.
Marie Lundberg

Quito, Ecuador
Fakta

Ecuadors miljöminister: "Kapitalismen är roten till klimatproblemen"

Landfakta
  • Ecuador är ett litet land, mitt på ekvatorn, på Sydamerikas västkust.
  • Här bor femton miljoner människor på halva Sveriges yta. Befolkningen är blandad; mestiser, ursprungsfolk och afroecuadorianer.
  • Det är ett vackert land med fyra olika natur- och klimatområden. Den unika ögruppen Galapagos, kustregionen, Anderna och Amazonas.
  • Idag finns bra förbindelser mellan landets olika delar. Nya vägar och bussförbindelser.
Progressiv regering
  • I januari 2007 tillträdde Rafael Correa som president och ”Medborgarrevolutionen” inleddes. Enligt en sammanställning från Telesur har detta inneburit att:
  • Fler än en miljon människor lyfts ur fattigdom.
  • Minimilönen har fördubblats till en av de högsta i Latinamerika, 366 US-dollar.
  • Det är nu förbjudet att lägga ut verksamheter att lägga ut jobb på entreprenad.
  • Ecuador satsar näst mest i världen på högre utbildning och idag tar dubbelt så många från ursprungsbefolkningen universitetsexamen.
  • Dubbelt så mycket satsas på hälsovård.
  • Hundratusentals ecuadorianer är med i socialförsäkringssystemet för första gången i sina liv, även hembiträden.
  • Arbetslösheten är den lägsta någonsin, 4,3 procent.