Hoppa till huvudinnehåll
Av

Betongarbetare: ”De tänker bara på vinsten”

– De stora byggbolagen skiter i säkerhet och kvalitet. De tänker bara på vinst, säger betongarbetaren Robert som menar att anlitandet av utländska underentreprenörer försämrar säkerheten på svenska byggen.


Den allvarliga arbetsplatsolyckan vid bygget av en överfartsbro i Ludvika, där tolv arbetare skadades, väcker frågan säkerheten påverkas av underentreprenörskedjor och importerad arbetskraft. Proletären har haft kontakt med Robert, före detta betongarbetare hos Skanska. Han väljer att prata om sina personliga erfarenheter, men bara om det sker anonymt och Robert är därför ett fingerat namn.

– Det är tufft i byggbranschen, en dag kanske man måste ringa och söka jobb hos Skanska, då vill man inte vara svartlistad, säger betongarbetaren som menar att olyckan hade kunnat förhindras.

– Det där ska inte kunna ske, den som har räknat på det har klantat sig, eller så har man gjutit på fel sätt.

När vi frågar om det kan vara så enkelt att ställningsfirman byggt på fel sätt, som platschefen hävdar, replikerar Robert blixtsnabbt:

– De bygger ju ställningen efter den ritning och de specifikationer de får tilldelat sig!

Upphandlingen av brobygget i Ludvika vanns av byggjätten Skanska som i sin tur anlitat flera underentreprenörer. Robert tvekar inte om anledningen.

– Det älskar dom, det är billigare.

• Är det bara därför de gör det?
– Det finns ingen annan anledning. Sen kan ju de där fina direktörerna prata om att de behöver kompetensen, men det är bullshit.

• Det har alltså inget att göra med att det finns för få byggnadsarbetare i Sverige eller bristen på kompetens som det oftast talas om?
– Nej, det är skitsnack.

Ingen av de arbetare som var inblandade i olyckan i Ludvika var medlemmar i facket. Robert är inte förvånad över fackets brist på inflytande på byggena och han är lika klar och snabb som tidigare.

– Nej det är klart, man hör ju vad de polska kollegorna berättar om i barackerna. Pratar man om facket då… Går de med i facket, då har dom inget jobb dagen efter.

Frågan om de importerade arbetarnas kompetens kan vara känslig. Är de utländska firmorna seriösa? Kan man verkligen lita på den så omtalade kompetensen hos de importerade arbetarna?

Robert menar att det varierar.

– En del är duktiga yrkesmän, men det finns en stor del okvalificerad arbetskraft. Men de kostar ju 30 kronor i timmen, företagen betalar inga boenden och några rättigheter existerar ju inte. Då är det ju billigare att anlita dem, säger han och fortsätter.

– Jag har varit på många byggen där man använt sig av utländska underentreprenörer, sen har vi fått komma dit och gjuta om och styra upp skiten.

• Skanska hävdar att detta inte avspeglas i säkerheten?
– Dom skiter i säkerheten och kvaliteten, prio ett är att det är billigt. Allt det här vet alla de stora byggföretagen om, men de tänker bara på vinst.

Karl Gustav Nilsson