Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Kommentar: Vill Israel utlösa storkrig?

Den redan explosiva situationen i Mellanöstern har destabiliserats ytterligare den senaste veckan.


Medan Israel fortsätter sitt folkmordskrig mot palestinierna i Gaza attackerar de också mål i såväl Libanon som Syrien, och eldar på risken för ett regionalt storkrig. 

I lördags demolerade israeliska missiler ett fyravåningshus i Syriens huvudstad Damaskus, i en attack som dödade fem medlemmar av Irans revolutionsgarde. Både Syrien och Iran pekar öppet ut Israel som ansvarig, och Irans president Ibrahim Raisi sade i ett uttalande att ”den islamiska republiken kommer inte lämna sionistregimens brott obesvarade”.

Den israeliska attacken är en av flera i Syrien på senare tid, samtidigt som USA:s och Storbritanniens upprepade bombanfall mot Huthirörelsen i Jemen också destabiliserar regionen. Liksom de militära flyganfall på båda sidorna gränsen mellan Iran och Pakistan som genomfördes förra veckan.

Både Iran och Pakistan sade sig attackera sunnimuslimska separatistiska terrorister i gränsområdet Baluchistan, och inte grannlandet, men hade inte koordinerat operationerna. Den ömsesidiga misstron underströks av att Pakistan drog hem sin ambassadör från Teheran efter anfallet på den pakistanska sidan.

Det följde i sin tur på att Iran också attackerat mål i Irak, som hämnd efter det omfattande terrordådet i sydöstra Iran under nyårshelgen. IS har tagit på sig attacken som dödade fler än 90 personer som samlats för att hedra general Qassem Soleimani – som USA:s dåvarande president Donald Trump lät mörda 2020.

Samtidigt har Israel fortsatt attackera Hizbollahposteringar i Libanon, och flyttar trupper från Gaza till norra Israel mot gränsen till Libanon.

Men inget kan jämföras med de systematiska brott mot mänskligheten som Israel genomför i Gaza. Fler än 25.000 palestinier har dödats sedan den 7 oktober och fler än 1.000 moskéer har förstörts, enligt de lokala myndigheterna. 

Nu pågår de hårdaste attackerna i Khan Younis i södra Gaza, dit Israel tidigare uppmanade Gazabor att evakuera för att vara i säkerhet. Minst 65 palestinier har dödats under måndagen i Khan Younis, medan Amalsjukhuset i samma stad utsätts för ständig beskjutning. 

Läkare utan gränser rapporterar samtidigt att personal i Nassersjukhuset i Khan Younis känner marken skaka då israeliska bombningar närmar sig.