Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt företag säljer vapensikten till Israels militär

Det malmöbaserade företaget Aimpoint förser vapensikten till Israels folkmordsarmé IDF. Företaget hävdar dock att deras sikten används till sportskytte och jakt. Proletären kan nu visa att Aimpoint exporterade krigsmateriel för 300 miljoner under förra året.

Israeliska soldater använder svensktillverkade vapensikten från företaget Aimpoint.
Pressbild IDF

Svenska Aimpoint exporterar vapensikten till den israeliska armén (IDF). Nätverket Isolera Israel har granskat en dokumentär från IDF där sikten från Aimpoint finns med.

I dokumentären medverkar soldater från IDF med undertexten ”I morgon är det krig: [patrull]soldaterna som precis tagit värvning förbereder sig att gå in i Gaza med blodlust i ögonen.”

Aimpoints vd Lennart Ljungfelt vill inte svara på frågan om företaget säljer sina vapensikten direkt till IDF. Men han utvecklar hur affärssamarbetet går till.

– Vi har haft en relation med Israel tillbaka i tiden, som började med sportskytte för väldigt länge sedan. Det är bakgrunden, säger Lennart Ljungfelt till DN.

Protesterar mot slakten i Kongo: ”Samma imperialism som i Palestina”

Aimpoint, som ägs av riskkapitalbolaget Sandberg Development, vill måla upp en bild där deras huvudsakliga export och produktion går till jakt och sportskytte. En bild som de också använder sig av i sitt utåtriktade material.

Men Proletären kan avslöja att Aimpoint är bland de 15 största exportörerna av krigsmateriel i Sverige. År 2023 exporterade företaget inte mindre än 297 miljoner kronor i krigsmateriel till både Sverige och andra länder. Detta enligt en redogörelse om krigsmaterialexporten 2023 från Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP).

Proletären har varit i kontakt med en person som jobbar inom Sandbergkoncernen, i närheten av Aimpoints huvudkontor i Malmö. Hen jobbar inte med att producera vapensikten och vill vara anonym.

– Aimpoint får ofta besök av högt uppsatta militärer från olika Natoländer, som får provskjuta och komma med synpunkter på produkterna. Exporten går mestadels till USA, så jag skulle inte bli förvånad om Aimpoints vapensikten också hamnar i Israel, säger Proletärens källa.

Klassificeringen av vad som är krigsmateriel görs av (ISP) med hjälp av ett tekniskt råd. Rådet har valt att klassa vissa typer av Aimpoints vapensikten som ”icke krigsmateriel”. Något som betyder att Aimpoint kan exportera dessa vapensikten över världen, utan att granskas av ISP.

– Det är väldigt naivt att tro på Aimpoints beskrivning, att de skulle exportera sina sikten för jakt eller sportskytte. Det är småpotatis om man jämför med exporten som går till militärer, säger Proletärens källa.

Frågan är varför ISP valt att inte klassa Aimpoints vapensikten till IDF som krigsmateriel?

”Det är materielens egenskaper och utformning som avgör tillståndsplikten, inte vem som anskaffar eller använder materielen. Det betyder att militära aktörer använder en stor mängd produkter som inte utgör krigsmateriel”, skriver Karl Evertsson, ställföreträdande generaldirektör för ISP, till Dagens ETC.

Samtidigt som IDF:s militärer nu får hjälp av svenska vapensikten så har Aimpoint valt att sluta exportera till Ryssland.

– Vi kände att det här inte var på väg åt rätt håll. Vi ville inte fortsätta leverera till Ryssland. Det var en allmän känsla av olust inför Ryssland som marknad. Det var därför vi slutade skicka i mars 2021, säger Lennart Ljungfelt.

Proletärens källa menar dock att Aimpoint avbröt exporten till Ryssland av helt andra skäl.

– Tyvärr lever vi i ett ekonomiskt system där allt handlar om pengar. Aimpoint skiter fullständigt i var deras sikten hamnar. Enda anledningen till att de drog in exporten till Ryssland var efter påtryckningar från USA.

Aimpoints produktion i Sverige finns i Malmö och Gällivare och distribueras bland annat via en filial i Virginia, USA.