Hoppa till huvudinnehåll
Av

Entusiastiskt på RKU:s kongress

Under Kristi Himmelfärdshelgen samlades ungkommunister från hela landet till RKU:s tionde kongress. Kongressen präglades av entusiasm och framåtanda.


De flesta av de runt hundra kongressdeltagarna anlände redan på torsdagen till Göteborg för att delta i workshops och gruppdiskussioner. Ämnena som avhandlades var bland annat det kommunistiska arbetsplats- arbetet, intern jämställdhet och hur kongressen fungerar.

Men för de deltagare som ville vara mer praktiska fanns möjlighet att gå kurser i Rebellskrivande, banderollmålning, grafisk formgivning, retorik med mera.

Detta sätt att mjukstarta kongressen var uppskattat och gav en chans att lära känna RKU:are från andra delar av landet innan kongressförhandlingarna inleddes.

På torsdagskvällen hölls ett föredrag på temat om hetsen mot RKU under 2004 med Pär Johansson, tidigare ordförande för RKU. Då en absolut majoritet av kongressdeltagarna gått med efter 2005 var föredraget intressant och lärorikt.

På kvällen bestod underhållningen av karaoke där det bjöds på riktigt fina sångframträdanden samt några lite mer artistiska framträdanden.

Kongressdiskussionerna, som inleddes på fredagen, präglades av en god kamratlig ton och en vilja att bygga det kommunistiska ungdomsförbundet starkare.

Under punkten om verksamhetsberättelsen rapporterade de flesta lokalorganisationer om hur arbetet har tagit steg framåt under kongressperioden. Flera organisationer har gått framåt både i medlemsantal och i aktivitet.

För första gången på flera år deltog delegater från Norrland, i form av de under våren nybildade lokalorganisationerna i Ånge och Umeå.

Kongressen antog fyra resolutioner som pekade ut vägen för det kommande arbetet. I resolutionen Ungdomsförbundets uppgifter slogs fast att ungdomsförbundet måste vara brett och öppet samt att RKU ska fokusera på organisatorisk och politisk skolning. På detta sätt skapas nya ungkommunister som vill och kan leda RKU framåt.

Kongressen enades också om en resolution i segregationsfrågan som pekade ut RKU:s uppgift att verka för enighet i arbetarklassen över etnicitetsgränser. RKU ska visa att det är kapitalisterna och inte invandrarna som ska anklagas för arbetslöshet och orättvisor.

I frågan om rasism och främlingsfientlighet ska RKU verka för en bred folklig uppslutning i protester mot rasismen samt motverka våld och annat elitistiskt agerande.

Slutligen antogs resolutionen Kampen mot högern som innebär att RKU ska agera än kraftfullare för att mobilisera ungdomar till kamp mot högerpolitik och tydliggöra förbundets socialistiska alternativ som en motvikt mot dagens visionslöshet.

Kongressen diskuterade också de programmatiska skrivningarna om socialismen där kongressen beslutade att tydliggöra vikten av att försvara socialismen mot kontrarevolutionen.

Flera uttalanden antogs också under kongressen. Bland annat till stöd för Palestina och Ship to Gaza, mot den svenska Libyeninsatsen och för en likvärdig utbildning utan friskolor.

Föryngringen var tydlig på kongressen. För en stor del av kongressdeltagarna var detta den första RKU-kongressen. Trots detta förlöpte både förhandlingar och det praktiska kring kongressen på ett mycket bra sätt.

Det kändes att kongressen var ett kollektivt arrangemang där alla medlemmar bidrog till att göra den lyckad.

Kongressen valde en ny centralstyrelse med 15 kamrater, där över hälften är nya på uppdraget. Detta bådar gott inför framtiden och det fortsatta byggandet av RKU.

William Frejd