Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Dagens stora hot heter Fas 3”

Rapporterna om högeralliansens offer i Sverige duggar allt tätare. Fler och fler riskerar att hamna i utanförskapet och fasas ut ur den krympande allmänna välfärden.


Sverige som en gång var ett land med social trygghet håller på att förvandlas till ett u-land i strykklass. Alliansens hårda politik drabbar arbetarklassen hårt och alltfler människor riskerar att falla ner i social och ekonomisk misär. En av alla dem som lever på gränsen mot att fasas ut ur systemet är Magnus Broman, en helt vanlig knegare i Lund.

Vi träffar Magnus Broman i hans hem i Norra Fäladen i Lund. Han bor där tillsammans med sin hustru och deras unga dotter. En del av lägenheten tvingas de hyra ut till studenter för att ha råd till hyran.

– Hade vi inte hyrt ut rummet hade vi inte kunnat bo kvar, berättar Magnus Broman när vi går ner till hobbyrummet i källaren för en pratstund.

Magnus Bromans berättelse är en berättelse som blir allt vanligare. Trots att han arbetat i flera år, har han inte lyckats etablera sig med fast jobb på arbetsmarknaden.

Han berättar att han haft flera tillfälliga anställningar under årens lopp, bland annat som tidningsbud.

– Det har varit svårt att komma upp i heltid med den typen av jobb. Och kommer man bara upp i deltid, så är det struliga regler med a-kassan. Det finns många luckor och brister i regelverket som drabbar deltidsarbetande.

Tidigare krävdes att man arbetade 17 timmar för att vara berättigad till a-kassa, nu har de höjt gränsen till 20 timmar. Magnus Broman säger att hans fru också drabbats av alliansens politik. Hon var nära att få a-kassa på grundnivå enligt studerandevillkoret, men den möjligheten tog alliansen bort. Blir hon av med sitt deltidsjobb som tidningsbud står hon helt utan inkomst; en katastrof för familjen!

– Det pratas hela tiden om taket i a-kassan, men det finns många andra saker man borde prata om. Inte minst riksdagspolitikerna själva som har hög lön och garanterad inkomst hela livet, medan vi som blir arbetslösa får karens på a-kassan som tack för att vi inte längre får jobba, säger Magnus Broman. Och det finns en orättvisa i a-kassan mellan de deltids- och heltidsarbetslösa där deltidsmedlemmarna får vara med och betala till inkomstförsäkringen, men inte får ta del av den när de blir arbetslösa.

Att Magnus Broman inte är någon anhängare av Moderaterna och alliansen råder inget tvivel om. Han undrar varför ingen ställer krav på Mona Sahlin att söka nytt jobb, och om förra arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin också hade karens när han sa upp sig. Bitterhet och uppgivenhet är något som sprider sig bland folk.

– Jag har ringt till Moderaterna några gånger och ställt frågor till dem om konsekvenserna och konstigheterna i politiken de för. Ibland kan de helt enkelt inte svara. De driver en korkad politik och man undrar ju varför de anser att de som har det värst inte ska få skydd i a-kassan. Jag och min fru har ingen möjlighet att bygga upp en buffert.

Magnus Broman menar att det finns många enkla politiska beslut att fatta, som skulle ge en hjälpande hand åt alla som jobbar deltid och har det ekonomiskt knivigt.

– Återinför studerandevillkoret. Vad var problemet egentligen? Och ta bort alla deltidsbegränsningar till a-kassan. Den som inte har fått ihop till a-kassan nu, borde ändå kunna garanteras ett skyddsnät. Hjälp de långtidssjukskrivna ekonomiskt. Sänk arbetstiden från 40 timmar och dela på jobben. Reglera importen från låglöneländerna. Det är absurt att ekonomi ska gå före miljö och sysselsättning.

Han berättar också att oregelbundna inkomster orsakar massor med onödigt och krångligt pappersarbete på flera sätt. På dotterns förskola får han och hustrun fylla i nya papper hela tiden eftersom deras inkomst varierar från månad till månad.

Magnus Broman är mer än lovligt trött på utsattheten och det ständigt överhängande hotet om ytterligare försämringar och den ekonomiska misär som då kommer som ett brev på posten. Redan nu berättar han att han brukar titta vad grannarna lagt bland grovsoporna för att se om där finns något att återvinna. Köpa nya dyra prylar är det inte tal om.

– Tyvärr ser framtiden mörk ut. Dagens stora hot heter Fas 3. Allt man kan se är det stora gråa orosmolnet som närmar sig. Någon där uppe i toppen verkar ha bestämt sig för att driva Sverige till fattigdom. Det blir snart som i min hustrus hemland Sri Lanka för arbetarklassen.

Magnus Broman avslutar vår pratstund med att konstatera att han önskar att Moderaterna försvann en gång för alla från jordens yta. Det finns ingen orsak att ha en avvikande åsikt från det önskemålet.
Fakta

”Dagens stora hot heter Fas 3”

Arbetslösheten
  • Arbetslösheten var som lägst i Sverige 1989. Då saknade 1,5 procent av arbetskraften jobb.
  • Under 1990-talets första hälft genomgick Sverige den värsta krisen sedan 1930-talet och flera hundra tusen människor sades upp från sina arbeten.
  • En liknande kris inträffade i slutet av 2000-talet och massarbetslösheten har nu cementerats.
  • Under 2010 var 416000 personer arbetslösa, motsvarande 8,4 procent av arbetskraften.
  • Högerregeringen har drastiskt försämrat villkoren i arbetslöshetsförsäkringen. Den som är arbetslös får ersättning i högst 300 dagar, 450 dagar för föräldrar till barn under 18 år. Deltidsarbetslösa får endast ersättning i 75 dagar.
  • Högern har också infört ett tuffare arbetsvillkor i försäkringen. För att ha rätt till a-kassa måste du de senaste 12 månaderna ha jobbat minst 80 timmar i månaden i minst sex månader, eller 480 timmar fördelat på sex sammanhängande månaders arbete.
  • Källa: Arbetskraftsundersökningen, AKU, och Arbetsförmedlingen.