Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kamratskap på sommarläger

Kommunistiska Partiets årliga sommarläger är nu genomförd. Det var en vecka med föredrag i vitt skilda ämnen, guidade utflykter till olika resmål, idrottsturneringar i boule, volleyboll och fotboll, kultur i form av musik, teater och tävlingar, och framförallt gemenskap och kamratskap.


Sällan har vädergudarna stått kommunisterna bi som sommaren 2012. Efter veckor av regn så präglades merparten av sommarlägret av en värmande sol från klarblå himmel och badvattnet i Gullmarsfjordens salta vatten nådde behaglig temperatur.

Mot fonden av det fina vädret och den ljuvliga naturen var det ändå de lite nya greppen i programmet som starkt bidrog till den förnämliga eftersmaken till årets kommunistiska sommarläger. Här fanns mer luckor för umgänge än förr. Som på den fullbokade båtutflykten eller vid Stig Berlins klassmässiga guidning genom Lysekil.
Trots konkurrens från sol och bad drog föredragen genomgående femtio-sextio åhörare i vitt skiftande ämnen, som poeten Majakovskij, feminism, privatiserat samhällsansvar och Kinas väg från socialism till kapitalism. För att inte glömma kulturupplevelser som visduon Lam Cham och pjäsen Mötet mellan en tändsticksarbeterska och socialisten August Palm.

Men det som framför allt karakteriserar Kommunisternas sommarläger är de otvungna mötena med likasinnade. Som i samtalen på tältplatsen, vid arbetsgemenskapen under kökspassen, under den allvarsamma leken på volleybollplanen eller genom diskussionerna vid matborden. Oräkneliga är tillfällena till spännande möten och berikande nya tankar.
Så blir det kommunistiska sommarlägret en inspirationskälla för det vardagliga politiska arbetet som snart tar fart. För att inte tala om den entusiasm som präglar de yngsta deltagarna, pionjärerna. Deras framträdande sista kvällen är en riktig höjdpunkt.

Ett varmt tack till lägerledningen och alla andra ansvariga genom vars uppoffrande arbete det Kommunisternas läger också i år blev till en av sommarens höjdpunkter.