Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Palestinasolidaritet kan kosta EM-guldet

Den turkiske kampsportaren Necmettin Erbakan Akyüz visade sin solidaritet med det palestinska folket. Nu hotas han av avstängning och att bli av med det guld han vann i EM i kung-fu i december förra året.

Palestinavännen Necmettin Erbakan Akyüz.
Instagram @necmettinerbakanakyuz

Europamästaren i kung-fu, Necmettin Erbakan Akyüz från Turkiet, hotas av avstängning och att bli av med sitt EM-guld. På prispallen efter triumfen i Antalya höll Akyüz, som är sexfaldig världsmästare i kungfu, upp en palestinsk flagga och tog några steg i den palestinska folkdansen Dabke. Nu, sex månader senare, utreds Akyüz av Wushu Kungfu Federation of Europe (WKFE) som menar att palestinasolidaritet på prispallen ”inte stämmer överens med organisationens värderingar”.

Akyüz ångrar inte sin demonstration. Han gjorde den väl medveten om att han riskerade sin karriär:

– Jag är stolt över mig själv, stoltare än över alla mina mästerskap. Jag ångrar det inte och om jag har möjlighet kommer jag att göra det igen.

– Öppna en utredning, dra tillbaka mästerskapstiteln, utfärda sanktioner och ta tillbaka alla världsmästerskap och europamästerskap som jag vunnit ... om de tror att de kan skrämma mig med det och få mig att backa, då är de verkligen idioter, skrev Akyüz på sociala medier.

Akyüz tillade att han inte bröt mot några regler. Han gick till våldsamt angrepp mot federationen (WKFE) som han hävdade saknade medmänsklighet:

– Federationen har inga värderingar, ingen mänsklighet, inget samvete, ingen heder, ingen värdighet, skrev Akyüz. Om jag hade hissat den israeliska flaggan där istället för den palestinska flaggan, då skulle (federationen) inte ha straffat mig.