Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad förskollärare

Ledarkrönika: Politikermatte

Matematik är ett högt prioriterat skolämne. I det borde ingå att avslöja politikermatten som fake news.


Det finns olika räknesätt, fler än de grundläggande fyra. Ett skiljer ut sig - för att de upphäver de här fyra basala. Det heter politikermatte och går ut på att förvränga verkligheten och göra politisk vinning på lögnen.

I SVT:s 30 minuter intervjuades liberala skolminister Lotta Edholm för en tid sedan. Hon kan politikermatte.

I sann röstfiskarstil, och med hela det tunga regeringsansvaret på sina axlar, förklarar hon sig djupt orolig över ekonomin i Sveriges skolor. Och proklamerar att regeringen nu gör en väldigt stor satsning på skolan, den största på 30 år faktiskt.

När programledaren visar, med siffror från Riksdagens utredningstjänst, att satsningen i år är mindre än den var förra året och att inflationen dessutom gör att det nu blir mindre resurser till skolan blir skolministerns svar goddag yxskaft. Men eftersom det ingår i politikermatten att inte behöva hålla sig till de grundläggande räknesättens logik, så kan hon fortsätta intervjun med endast en klädsamt bekymrad min över inflationen i allmänhet.

Matematik är ett högt prioriterat skolämne. I det borde ingå att avslöja politikermatten som fake news och i stället tänka matte som Berthold Brecht lär oss i dikten Lärandets lov. Nämligen att sätta fingret på varje siffra för att inte låta sig luras.

...Granska din räkning,
du ska ju betala.
Sätt ditt finger på varje siffra,
fråga: Hur kom den hit?
Du skall ta ledningen och makten.

Det är inte svårt att föreställa sig att lärare oroar sig inför höstens arbete när de så många gånger påtalat både brister och vad som behövs. Utan att bli tagna på allvar.

Men politikermatten ger utrymme att svänga åt andra hållet också. 

Pål Jonsson, den moderate försvarsministern kan i SVT med rätta påstå att de gör en historisk satsning på försvarsbudgeten. Självklart, menar han, behövs budgeten öka med 20 miljarder till nästa år.

Kostnaderna ökar med inflationen och höga drivmedelspriser. De 17 miljarder som hittills donerats försvarsmaterial till Ukraina för, kan läggas ovanpå budgeten så att inte det saboterar ännu mer ökade resurser för att garantera Natos tvåprocentmål som Sverige lydigt vill nå upp till och helst också överträffa.

Alla andra prioriteringar och uträkningar görs dock fortfarande utifrån politikermatematiken.

Det är en hård tid att leva i. Inte för alla, bara för de många.