Hoppa till huvudinnehåll

Israel har mördat fler än hundra journalister

Minst 103 journalister har mördats av den israeliska armén, enligt Reportar utan gränser. Ett sätt för Israel att dölja sina krigsbrott i Gaza. – Propaganda, menar Nathan Schahar, Dagens Nyheters korrespondent i Israel.

En demonstrant i London håller upp bilder på Shireen Abu Akleh, som mördades av Israel på Västbanken 2022.
Alisdare Hickson

Reportrar utan gränser (Reporters sans frontières, RSF) har sammanställt dödssiffrorna för journalister under de fem månader Israel attackerat, bombat och beskjutit Gazaremsan. Bland de över 32.000 dödade, däribland runt 13.000 barn, finns också 103 journalister, utsända att bevaka och rapportera om kriget.

Flera rapporter hävdar att Israel systematiskt försöker tysta de röster som berättar om de krigsbrott och det folkmord den israeliska armén gör sig skyldig till.

”Dessa 103 journalister är inte siffror, de är 103 röster som Israel har tystat, 103 färre vittnen till katastrofen som utspelar sig i Palestina, 103 liv som har släckts. Om siffrorna visar något så är det att sedan den 7 oktober är ingen plats i Gaza säker, ingen journalist i Gaza är skonad och massakern har inte upphört. Vi upprepar vår brådskande vädjan att skydda journalister i Gaza”, skriver RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire på organisationens hemsida.

RSF rapporterar också om att 50 mediekontor och/eller redaktioner har förstörts. I första hand är det palestinska journalister som mördats. Enligt kommittén för skydd åt journalister, CPJ, har Israel sedan den 7 oktober också fängslat 25 journalister.

Och mördandet har pågått längre än kriget. I maj 2022 stupade tv-bolaget al-Jazeeras palestinsk-amerikanska reporter Shireen Abu Akleh för en kula från en israelisk krypskytt i Jenin. Israel hävdade först av Shireen dödats av palestinier, och när den förklaringen inte höll att hon troligtvis dödats av en israelisk soldat av misstag.

Den israeliska armén ger sig även på anhöriga till de journalister som rapporterar om kriget.

– Vi har ett dussin fall där vi ser ett tydligt mönster av avsiktligt dödande av journalister och även av deras familjemedlemmar, säger CPJ:s Sherif Mansour.

I Svenska journalistförbundets (SHF) medlemstidning berättar flera svenska journalister om svårigheterna att bevaka det som händer i Gaza. De stoppas helt enkelt från att komma in i Gaza:

– Jag har bevakat flera krig i Gaza. Det här har aldrig skett förr. Nu har det gått många månader utan att vi släppts in, det är absurt, säger till exempel TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson. 

Men trots alla berättelser om att Israel avsiktligt mördar journalister, finns det också röster som hävdar att Israel inte försöker dölja det som sker i Gaza. Nathan Shachar, Dagens Nyheters korrespondent i Israel, är en av dem:

– Att Israel skulle försöka döda journalister i syfte att sminka det som pågår i Gaza, nej, det tror jag inte. Det skulle i så fall ha krupit fram på något sätt, genom soldaters telefon- eller videoinspelningar till exempel. Jag menar att det är propaganda, säger representanten för Sveriges största morgontidning till Journalisten.

Nathan Shachar hette tidigare Mats Ahnlund men valde att återknyta till sin judiska identitet, på mammans sida, genom att ta ett nytt namn. Nathan betyder ”han (Gud) ämnar ge” och Shachar betyder ”Gryning” och hänvisar till ett kapitel i Första Moseboken i bibeln. Shachar är bosatt i Jerusalem.

Shachar tvivlar på RDF:s och CPJ:s uppgifter om 100 dödade journalister. Han menar att dödsprocenten är hög för alla i Gaza.

– Även om det stämmer att 100 journalister har dödats, så betyder det inte att de har varit måltavlor. Tiotusentals civila har dödats i Gaza, dödsprocenten är mycket hög för alla yrkeskategorier, i synnerhet för dem som befinner sig närmast stridslinjen.