Hoppa till huvudinnehåll

Fredrik Söderholm: ”Israeler mördas och palestinier dör”

Han är en av få svenska medieprofiler som vågat ta ställning för Palestina och nyligen kostade det honom ett sponsoravtal med Storytel. Proletären har pratat med poddaren Fredrik Söderholm om hans ”uppvaknande” och om svensk media.

Fredrik Söderholm
SR

Fredrik Söderholm är en känd svensk poddare, producent och radioprofil. Karriären satte fart i tv-programmet Breaking News tillsammans med Filip och Fredrik.

Hans röst har hörts flitigt i Sveriges Radios Tankesmedjan och Hej, jag heter Fredrik. Under namnet ”genietsoderholm” på Instagram har han blivit känd för sitt filterlösa innehåll, där han delat med sig av sin kamp mot droger, återföreningen med sin frånvarande pappa och sin sjukhusinläggning till följd av en hjärnblödning.

På sista tiden har innehållet förändrats och vart och vartannat uppladdat inlägg handlar om Palestina. Idag håller han i vad han själv kallar för ”Sveriges enda uthärdliga morgonradio” Gott snack, och den nyligen uppstartade podden Palestina under lupp. 

– Hur fruktansvärt det än låter så var den 7 oktober som ett slags lyckat pr-stunt. Innan dess var jag inte ett dugg engagerad utan har bara haft någon grundläggande känsla av att det fanns ett offer som hette Palestina – men att konflikten var för svår och komplex för att ta ställning i, säger Fredrik Söderholm när Proletären ringer upp honom för att få höra om hur hans ”uppvaknande” gick till.

– Nu finns det så mycket information på nätet, så ingen kan skylla sin ignorans på brist på kunskap. När kriget bröt ut började jag fördjupa mig och läsa på och försöka förstå vad som har hänt historiskt, och då blir man ju förbannad.

På vilket sätt har dina åsikter och din bild av konflikten förändrats sedan du fick mer kunskap?

– Det jag har insett mer och mer är vilket oerhört våldsamt förtryck det är från Israel. Det var värre än vad jag trodde: apartheiden, barn som avrättas, hur de sparkar in dörren hos barnfamiljer för att gripa folk på lösa grunder. Det är häpnadsväckande odemokratiskt för att vara ”Mellanösterns enda demokrati”.

Fredrik Söderholm, som arbetat flera år på Sveriges Radio, är inte nöjd med den svenska medierapporteringen om Gaza. Han menar att språket som används döljer israelernas ansvar och avhumaniserar palestinierna.

– När Hamas terrorattack den 7 oktober tas upp benämns den som ”den barbariska och blodiga massakern”. Så skriver de inte om Israels attacker. Israeler ”mördas” medan palestinier bara ”dör”, de elimineras av agenten Israel. Varför beskrivs inte Israel attacker som massakrer? 

Det jag har insett mer och mer är vilket oerhört våldsamt förtryck det är från Israel. Det var värre än jag trodde: apartheiden, barn som avrättas, hur de sparkar in dörren hos barnfamiljer för att gripa folk på lösa grunder.

Han menar att genom att använda ord som ”barbari” och ”bestialiska” för att beskriva Hamas attack bidrar media till avhumaniseringen av palestinierna. 

– Men jag har nästan slutat titta, det blir lite tröttsamt. Som när Rapport rapporterade om en israelisk attack som jag tidigare sett på film och bilder som spridits på sociala medier, med hus som har blivit hål i marken och hela kvarter som står i lågor.

– Då visade Rapport bara lite glassplitter och en man som hänger upp ett lakan i solskenet. Det är en otroligt förfinad bild av verkligheten, hade de visat hur det verkligen ser ut hade det nog påverkat opinionen. 

Det är inte många medieprofiler som vågat ta ställning mot det pågående folkmordet, har du fått några kommentarer från dina ”kollegor”?

– Jag umgås inte så mycket med mediemänniskor längre, men det snackas nog. Men eftersom det är känsligt vill nog inte folk lägga ut någonting om att jag är en idiot eller så, eftersom de då riskerar att själva bli en del av debatten och på så sätt riskera sina samarbeten.

– Men det är många som håller med också fast de inte vågar kliva fram.

Fredrik Söderholms engagemang har inneburit uppoffringar. För några dagar sedan meddelade ljudboksappen Storytel att de avslutar samarbetet med honom på grund av hans ställningstagande för Palestina. Beslutet förvånar honom inte.

– Det är väl helt i linje med samtiden. Men det hade varit intressant att få veta mer ingående om det var något specifikt som fick dem att reagera, säger han och berättar att han inte varit i direkt kontakt med Storytel, han fick beskedet via sin podcastplattform.

Kommer du tänka mer på vad du säger i framtiden? 

– Haha, nej. Det tåget har nog gått i mitt fall så det är bara att köra på.