Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Framkuppat burgarbo-lag gör entré

När Hockeyettan drar igång i helgen, är det med en främmande fågel i svensk idrott: Brödernas Väsby. En ovanlig satsning som kritiserats inte minst av lagets egna supportrar.

Den hamburgarkedjestödda klubben Brödernas/Väsby premiärspelar mot Huddinge den 30 september.
Hockeyettan/ Mathias Lindersson

Är det ishockeylaget Väsby som siktar på att ta steget upp i Hockeyallsvenskan? Eller är det hamburgerkedjan Brödernas? Många undrar sedan Brödernas gått in med pengar i Väsby Hockey och i utbyte fått ta över klubbens både namn och klubbmärke. Därför är det nu Brödernas Väsby som siktar på en plats i Hockeyallsvenskan.

Det är ovanligt i svensk idrott att privata företag går in och tar över namnet i en klubb. Men det har hänt förut (se faktarutan nedan).

Hockeysupporterunionen (HSU) som organiserar sammanlagt 15 supporterföreningar i SHL och allsvenskan, ser negativt på Brödernas intåg. HSU ser en ”föreningsdemokrati där klubbtjänstemän och styrelse försöker styra beslut som ska tas demokratiskt till att bli beslut som de själva ska hantera efter eget godtycke”. Detta sedan Väsbys ledning kallat samman ett möte för att besluta om namn- och logotype-byte på vad som beskrivs som ett närmast kuppartat sätt.

Det extrainkallade medlemsmötet utlystes en vecka i förväg och genomfördes onsdagen den 18 januari 2023 med start klockan 16.00 - en arbetsdag mitt i veckan på en tid då de flesta medlemmarna och supportrarna fortfarande var kvar på sina arbeten. Bara en knapp timme senare gick klubben ut med ett (uppenbarligen i förväg författat) pressmeddelande som meddelade att Väsby Hockey och restaurangkedjan Brödernas och Brödernas lag i division 3, inlett ett samarbete med start i Hockeyettan 2023-24. Samarbetet över tio år gäller enbart A-lagsverksamheten och berör inte Väsbys barn- och juniorlag.

HSU menar att beslutet är ett svek mot svensk idrottstradition:

”Hockeysupporterunionen är varma vänner av svensk föreningsdemokrati och 51-procentsregeln som säkerställer majoritetsägande och bestämmanderätt för föreningarnas medlemmar (…) att klubbar drivs av lokala ambitioner, önskemål, drömmar och konkreta arbetsinsatser”, skriver HSU i en kommentar.

37 medlemmar dök upp på mötet. Alla röstade för Brödernas intåg i klubben.

– Årsmötet var inte lagt för att optimera möjligheterna för röstberättigade medlemmar att dyka upp, konstaterade HSU:s vice ordförande Björn Wästerlund.

På twitter reagerade många av klubbens egna fans med ”Vila i frid, Vilda Väsby”, ett smeknamn som syftar på säsongen 1987-88 då Väsby, efter en osannolik resa, tagit steget upp i elitserien. Där gick det inte så bra: den historiska tabellraden för laget visade tre poäng efter en seger och en oavgjord match och 58-117 i målskillnad. Sämst någonsin i svensk elithockey.

Väsby Hockey motiverar sitt beslut med den tuffa situationen inom hockeyn i Stockholm och närområdet. Till skillnad från SHL-lag som Timrå, Växjö, Leksand och andra som tar emot miljoner från sina kommuner, får stockholmslagen ingenting eller mycket lite, oavsett vilken serie de spelar i.

– Vi har inte samma gehör från kommunen som ute i landet. Vad är Leksand utan sitt hockeylag? De ser det som en chans att synas. Här känns det lite som att man tar det för givet. Vi får det vi behöver för att kanske hålla näsan ovanför ytan men absolut ingenting extra. De förutsättningarna får vi skapa själva nu, säger Väsbys sportchef Tom Tärnström till hockeynews.se.

Han konstaterar att konkurrensen i stockholmshockeyn, på allsvensk och division ett-nivå är stenhård:

– Vi har Vallentuna en mil dit, Sollentuna en mil åt det andra hållet. Vi har Arlanda Wings, Järfälla ... allt ligger i en klump och konkurrerar ungefär på samma nivå. Det är samma marknad. Det är svårt att locka folk till hallen och det finns mycket att hitta på i Stockholm.

Brödernas Väsby inleder seriespelet på lördag, hemma i Renew Arena i Väsby, mot Huddinge. En match i Hockeyettan Östra med också Enköping, Linden (Eskilstuna), Hanviken, Huddinge, Nyköping, Segeltorp, Vallentuna, Visby/Roma och Arlanda Wings.

BOLAGSNAMN PÅ HOCKEYTRÖJOR

Brödernas Väsby är inte det första laget som spelat hockey med ett företagsnamn på tröjorna. Men det är inte särskilt vanligt.

MoDo är en förkortning för Mo- och Domsjö AB, det skogsindustribolag som sedan år 2000 heter Holmen AB. Från 1921 hette laget Alfredshems IK; 1963 tog klubben namn efter storsponsorn Mo- och Domsjö AB.

Boro/Vetlanda spelar i division två. Från starten 1958 hette klubben Landsbro IF. 1978 ändrade klubben namn till Boro/Landsbro efter sponsorn och hustillverkaren Borohus. 1988 värvade klubben, då under namnet Team Boro, flera stjärnor för att ta sig upp i elitserien (SHL). Satsningen misslyckades dock och 1991 gick klubben i konkurs och flyttades ner till division två.