Hoppa till huvudinnehåll

Åtstramningspolitik har gett kortare barn

Medellängden på femåringar i Storbritannien har sjunkit kraftigt i jämförelse med andra länder de senast decennierna. Samtidigt breder ”viktorianska” bristsjukdomar som skörbjugg och engelska sjukan åter ut sig.

Samtidigt som medellängden i Storbritannien blivit kortare jämfört med i andra länder ökar återigen ”viktorianska” bristsjukdomar från 1800-talet, som skörbjugg och engelska sjukan.

Barn som växt upp under de senaste decenniernas nedskärningspolitik i Storbritannien har blivit jämförelsevis kortare. Det visar en ny internationell undersökning som fått experter i landet att slå larm om barnfattigdom och dålig kosthållning.

1985 låg Storbritannien på plats 69 i världen över medellängden på femåringar av båda könen, men 2019 hade landet halkat ner till plats 102 för pojkar och 96 för flickor. Samma trend syns i nyliberalismens Sverige, som gått från plats 38 till 67 för pojkar och från elfte till plats 37 för flickor.

Även om invandring från länder med lägre medellängd kan förklara en del av utvecklingen, då kroppslängd främst är kopplat till genetiska förutsättningar, spelar även faktorer som undernäring, fattigdom, stress och sömnbrist in. Och i Storbritannien är det stor skillnad på kvaliteten och näringsvärdet på kosten beroende på klasstillhörighet.

I en intervju med The Guardian säger Henry Dimbleby, som utsågs till rådgivare i kostfrågor av Theresa Mays regering 2018, att matvanorna i det moderna Storbritannien är ett av de tydligaste tecknen på ojämlikhet. Årliga undersökningar visar att barn från den fattigaste femtedelen av landets familjer konsumerar omkring en tredjedel mindre frukt och grönsaker, tre fjärdedelar mindre oljerik fisk och en femtedel mindre fibrer än barn från de ekonomiskt mest välmående familjerna.

Samtidigt som medellängden blivit kortare jämfört med i andra länder ökar återigen ”viktorianska” bristsjukdomar från 1800-talet, som skörbjugg och engelska sjukan. Läkare i fattiga delar av landet ser en ökning av rakit (engelska sjukan), som beror på D-vitaminbrist, och skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist, skriver The Guardian.

Enligt data från sjukvårdssystemet NHS läggs omkring 700 barn in på sjukhus i England varje år på grund av undernäring, rakit eller skörbjugg.