Hoppa till huvudinnehåll

Alliansfrihets-minoritet

Efter ett och ett halvt års krigshysteri i svensk media tycker fler än någonsin att Nato är en bra idé.

Demonstration mot svenskt Natointräde, våren 2022.
Artur Szandrowski

KOMMENTAR SOM-institutet* släppte i dagarna sin årliga rapport om allmänhetens åsikter i olika politiska frågor. SOM-rapporterna bör alltid tas med en nypa salt, men kan ändå ge en indikation på var opinionen ligger. Och när det kommer till Natofrågan är det tyvärr en mycket dyster indikation vi bjuds på.

Hela 64 procent av de cirka 1500 svarande tyckte att ett svenskt natomedlemskap var ett bra eller mycket bra förslag. Endast 14 procent tyckte det var dåligt. Minskade försvarsutgifter tyckte bara 11 procent var en bra idé (och 55 tyckte det var ett dåligt eller mycket dåligt förslag). Tur då för krigsvännerna att vi ser ut att komma med i Nato – då kommer försvarsutgifterna öka markant… tillsammans med krigsrisken.

SOM-svaren borde kanske inte förvåna. Det har rått total krigshysteri i svensk media – och rikspolitik – sedan Rysslands invasion av Ukraina. Vi har knappt fått höra en enda sansad röst. Och de få som ändå haft mage att tala om fred och alliansfrihet har framställts i media som naiva dårar eller rena quislingar. 

 

*SOM (Samhälle, opinion, medier)-institutet är en undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet.